O zdrowiu i ćwiczeniach

ch odżywek wyróżnić można zarówno silne, jak i bardziej łagodne odżywki. Mogą być one stosowane przez wszystkich sportowców po uwzględnieniu tego, jakiego rodzaju treningi są przez nich odbywane. Wobec tego po łagodne odżywki

O zdrowiu i ćwiczeniach

Rodzaje odżywek dla sportowców

W sprzedaży dostępne są różne zestawy odżywek dla sportowców. Dzieje się tak dlatego, że można dokonywać zakupu różnych rodzajów odżywek. Wśród takich odżywek wyróżnić można zarówno silne, jak i bardziej łagodne odżywki. Mogą być one stosowane przez wszystkich sportowców po uwzględnieniu tego, jakiego rodzaju treningi są przez nich odbywane.

Wobec tego po łagodne odżywki dla sportowców sięgają przede wszystkim młodzi sportowcy i tacy, którzy nie muszą odbywać silnego treningu, ponieważ nie przygotowują się do żadnych zawodów, a jedynie chcą utrzymać swoją sprawność fizyczną na właściwym poziomie. Natomiast silne odżywki dla sportowców mogą być stosowane przed najważniejszymi zawodami. Wówczas sportowcy często są poddawani ciężkiemu treningowi.


Krótka definicja z Wikipedii. Sport

Sport ? forma aktywności człowieka, mająca na celu doskonalenie sprawności fizycznych w ramach współzawodnictwa, indywidualnie lub zbiorowo, według reguł umownych.

Rodzaje sportu:

W ramach rekreacji, rozumianej tu jako odrębne pojęcie, brak jest elementu rywalizacji. Różne realizowane w jej ramach czynności, poza pracą czy nauką, są wykonywane w miejscu zamieszkania czy pobytu, co różni ją z kolei od turystyki ? podróży w celu poznawania świata i ludzi.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Sport


Dietetyk - Wikipedia

W toku studiów realizowane są m.in. takie przedmioty jak: anatomia człowieka, fizjologia człowieka, farmakologia, biochemia, mikrobiologia, chemia spożywcza, towaroznawstwo spożywcze, psychologia kliniczna, choroby wewnętrzne, żywienie w chorobach wewnętrznych, żywienie w chirurgii, pediatria, żywienie niemowląt, alergologia, żywienie w alergiach, podstawy onkologii, żywienie w chorobach onkologicznych, podstawy diabetologii, żywienie w cukrzycy, interakcje leków z żywnością, dietoterapia, toksykologia żywności, higiena i bezpieczeństwo żywności, analiza i ocena jakości żywności, diagnostyka laboratoryjna, prawo medyczne, parazytologia, genetyka.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Dietetyk



© 2019 http://tyco.com.pl/